top of page
Girl Relaxing

DIH

Če odmislimo tisto osnovno in izredno pomembno nalogo, ki jo ima v naših življenjih, je dih poleg tega še izredno učinkovit protistresni oziroma sproščujoč pripomoček, ki ima poleg vseh dobrih lastnosti še to, da je praktično ves čas z nami, da ga ne moremo nikjer pozabiti in ga lahko uporabimo kjerkoli, kadarkoli. 

Lahko ga uporabimo za umiritev - v stresni situaciji najdemo miren kotiček, zapremo oči in nekajkrat počasi in globoko vdihnemo in izdihnemo. Ta metoda je priporočljiva tudi za preprečevanje neustreznih oziroma prehitrih odzivov v takšnih situacijah. Ali pa s kratkimi močnimi izpihi enostavno in učinkovito sprostimo napetost, ki se je nabrala v nas - v kombinaciji z določenimi telesnimi gibi ali pa v sili kar tako. 

Je tudi osnovni element meditacije in joge. Pri meditaciji je osredotočanje na dih najpomembnejša tehnika umiritve uma, h kateremu se praktikanti vračajo znova in znova. Pri jogi je pravilno dihanje pri izvajanju asan (jogijskih položajev) ključnega pomena za ustrezen učinek izvajanja vadbe sploh.

Je potrebno povedati še kaj več? Dihajmo in samo bodimo...

bottom of page