top of page
Listening to Music

ZVOK

Zvok nas spremlja skorajda povsod, v takšni in drugačni obliki. Lahko je nežen, skorajda neslišen, ali hrupen, da se ga skorajda ne da več prenašati... ali pa nekaj vmes. Ker nam moderno življenje prinaša veliko takšnega in drugačnega hrupa, nas nežen, harmoničen in umirjen zvok umiri in je zelo dobrodošel pri raznih sprostitvenih tehnikah.

Meditacije se velikokrat začnejo s sproščujočim zvenom tibetanske posode, ali s petjem najvišje mantre (sveti zlog ali pesem) OM, ki jo imenujejo tudi sveti zvok ali kozmična vibracija in naj bi bila prisotna ob samem nastanku vesolja.

Ritmično ponavljanje drugih manter prav tako blagodejno vpliva na stanje duha in uma, pa naj gre samo za poslušanje, ali za izvajanje. Veliko manter je tudi uglasbenih, kar je vsekakor pripomoglo k razširitvi in priljubljenosti te vrste zvoka.

Obstajajo tudi različne tehnike zdravljenja z vibracijami zvoka, pri čemer se uporabljajo razni pripomočki, kot so tibetanske ali kristalne sklede, gongi, bobni, zvončki,... Pri tem gre predvsem za zmanjšanje stresa, sprostitev in odpravljanje morebitnih 

energijskih blokad. Pravilna uporaba zvoka oziroma ustreznih vibracij, zelo blagodejno vpliva na naše energijsko in čustveno razpoloženje. Že poslušanje umirjene glasbe po napornem in stresnem dnevu običajno naredi pravi čudež. Tudi nežen šepet dela čudeže - vzbudi upanje obupanemu človeku, uspava nemirnega otroka, pomiri prestrašeno žival,...

V zadnjih letih mi je zvok v raznih oblikah in raznih vibracij neverjetno pripomogel k notranjemu ravnovesju in stabilnosti. Ko sem šel čez zelo težko obdobje zadnjih nekaj mesecev maminega življenja, mi je zelo pomagalo poslušanje in prepevanje Gayatri mantre, ene izmed najstarejših in najmočnejših manter sploh. Ko sem se vozil na obiske v uro in pol oddaljeni dom starejših občanov, sem si to mantro redno vrtel in jo prepeval. Ta mantra je vedno z menoj tudi ob pisanju knjige in ob nastajanju te spletne strani. Poslušam jo prav v tem trenutku, ko pišem te vrstice oziroma oblikujem to spletno stran.

Meditacije redno začenjam z zvokom tibetanskih skled in ponavljanjem mantre OM, tudi ponavljanje nekaterih drugih manter je moja stalnica. Vsekakor pa je eden od najbolj pomirjujočih in najkoristnejših zvokov - zvok narave. Ko sem v gozdu in se za trenutek ustavim in prisluhnem naravi, takrat sem deležen najbolj pristnega in zdravilnega zvoka sploh. Ali pa povsem navaden zvok dežja, dežnih kapljic... kako blažilno lahko deluje na človeka, le pozorni moramo biti v tistem trenutku. 

Z izbiro pravega zvoka in posledično ustreznih vibracij, ki jih le-ta oddaja, ohranjamo svoje čustveno in energijsko ravnovesje, zato je zvok nepogrešljiv in zelo učinkovit pri osebnostni rasti. Uporabljajmo ga!

bottom of page