top of page
Spa Fountain

ZAVEDANJE

Zavedanje je nekaj, kar nas poganja. Brez zavedanja je življenje nekako tako, kot avto brez goriva - lahko ga porivaš, voziti ga pa ne moreš. In na neki točki se vse ustavi. Ne zavedati se, pomeni ne živeti. Predvsem govorim o zavedanju sebe, vendar ne o nekem samovšečnem, celo narcisoidnem zavedanju. Govorim o zavedanju resničnega sebe, ki običajno ždi nekje globoko v nas, popolnoma prekrit s celo paleto vzorcev, ki smo jih kopičili praktično celo življenje, nekaj pa jih imamo še od prej. Zavedati se sebe, pomeni zavedati se svojega božanskega delca, ki je v vsakem od nas, naše ljubezni do sebe in do vsega, našega poslanstva, ustvarjalnosti, umetnika v sebi,... 

Da počasi prihajam do vseh teh zavedanj, pa sem se moral najprej zavedati, da je nekaj z menoj hudo narobe in da tako ne bo šlo več naprej. Najprej sem se moral zavedati, da rabim pomoč. Neskončno pomembno zavedanje v mojem življenju, bi rekel celo najpomembnejše. Brez tega zavedanja bi se še vedno vrtel v začaranem krogu samopomilovanja, zamer, obtoževanja in drugih negativnosti, v katerih sem se tako zelo dolgo počutil tako zelo domače. 

Tisto prvo zavedanje je potem sprožilo celo vrsto drugih zavedanj, ki jih najprej nisem niti prepoznal. Zavedanje, da sem preveč pomemben, predvsem sebi in ljudem, ki me ljubijo… in da morem in moram vztrajati. Zavedanje, da zmorem veliko več, kot sem do takrat mislil oziroma verjel. Zavedanje, da v tem življenju še nisem povedal vsega. Zavedanje, da nikoli ni tako hudo, kot na prvi pogled izgleda. Zavedanje, da imam v tem življenju svoje poslanstvo, ki je neposredno povezano s karmičnim »odplačevanjem«. Zavedanje, da se vedno odpre nekaj novega, lepšega, ko se ti zapre določeno poglavje življenja… in bolj kot se boleče zapre, lepše je potem tisto novo… samo odločiti se je potrebno in stopiti skozi na novo odprta vrata.

Zavedanja so za mene podzavestno, predvsem pa spontano ustvarjanje življenjskih spoznanj v določenem življenjskem obdobju, v določeni življenjski situaciji. Pri tem eno zavedanje pripelje do drugega, tretjega, četrtega itn. Ampak brez tistega prvega zavedanja, da potrebujem pomoč, bi bilo vse skupaj samo porivanje avtomobila, ki nima goriva.

bottom of page